Månedsrapport juli 2021

Månedsrapport Juli 2021

Afkastet for fonden i juli var -13,3% til kurs 136,65

Hvad skete der i juli?

Reboundet i biotek i juni måned blev vendt til et markant minus, da Biden-administrationen d. 9. juli gav en executive order, der vil resultere i en rapport med forslag om reform af medicinpriser indenfor 45 dage. Det lagde negative forventninger ned over bioteksektoren igen, kombineret med en feriesæson, hvor der ikke var mange købere på markedet. Lyspunktet er, at faldet i hele bioteksektoren skete under lav volume, hvorfor vi forventer, at der kommer et rebound i køberinteressen i løbet af august måned, når selskaberne har fået aflagt regnskaber, og rapporten om prisreform er kendt i markedet.

2. kvartal og regnskaberne

Vi har i skrivende stund d. 10. august modtaget de fleste af regnskaberne for porteføljens selskaber, og der danner sig et klarere billede af, hvordan kvartalet er forløbet. De små kommercielle cancer-selskaber har haft svag eller stagnerende vækst i 2. kvartal, som følge af den begrænsede adgang til hospitalsektoren grundet covid-19 restriktioner. De større cancer-selskaber har derimod oplevet, at væksten er vendt tilbage i 2. kvartal. For de mindre selskaber indenfor sjældne sygdomme har historien været bedre og mange selskaber har set vækst. I den gruppe finder vi bla. Amicus, der fortsætter den globale udrulning af Galafold og nu har nået et kvartalssalg på $77 mio. Amicus er et af vores toppicks for 2021, og vi har firedoblet positionen i løbet af 2021.

Lige så leverede Insmed stigende vækst i niveauet 10%, men øjnene hviler på selskabets lancering i Japan, der startede i juli måned. Vi forventer ikke en hurtig ramp up som i USA, men en meningsfuld udvikling i salget over de næste kvartaler. Vi forholder os neutralt til Insmed, indtil vi får bekræftende data fra den japanske udrulning, da selskabet har lavet 2 emissioner over de sidste 2 år, hvilket har løftet selskabets kapitalberedskab til næsten $1 mia., men den kommende upside er nu også blevet delt ud på mange flere hænder. Hvor Insmed før var et play på udrulningen af deres første lægemiddel, er den nu også blevet afhængig af selskabets andet stof i pipelinen Brensocatib, som man fik BTD på i juni 2020. Det trækker tunge veksler på selskabets udgiftsside, men har naturligvis også et større potentiale for at løfte salget over $1 mia.

Særligt Karyopharm har trukket ned i fondens resultat, og står for en stor del af nedgangen i år. Mod forventning udviste selskabet blot en smal vækst i antallet af recepter ift. sidste kvartal, og den nye ledelse var desværre på Conference Call’et tonedøv overfor analytikernes både opklarende og kritiske spørgsmål, der ligesom vi havde forventet større vækst Xpovio-salget i kvartalet. Selskabet fastholdt, at de så stærk vækst ovenpå sidste år, men med en konsensusforventning til omsætningen på $117 mio. i år, så er 1. halvårs omsætning på $40 mio. skuffende, selvom det er 33% større end sidste år. De fleste analytikere har efterfølgende nedjusteret deres kursmål, som følge af den manglende gennemsigtighed i recept og salgstal.

Situationen minder om vores investering i Stemline, der også, efter en flot start, pludseligt og for selskabet uforklarligt, oplevede stagnerende salg. Stemline blev tilsvarende decimeret af markedet, hvorefter de i maj 2020 blev overtaget af Menarini Group med en pæn kurspræmie. Apropos Stemline, så fik fonden udbetalt sin CVR på $1 per aktie i juli, som følge af at det første europæiske salg af Elzonris.

Sådan kan udfaldet også blive for Karyopharm, hvorfor vi fastholder vores stadigt store position. Når vi fastholder positionen skyldes det, at Xpovio har en unik virkningsmekanisme og godkendelser i flere indikationer. Karyopharma har en attraktiv pipeline, ligesom selskabets markedsværdi nu blot er 5 gange omsætningen samtidig med at de har $239 mio. i kontanter. Med andre ord er halvdelen af Karyopharms markedsværdi i kontanter. Selskabet skal nu i resten af 2021 bevise via Xpovio salget, at der rent faktisk finder et ramp up sted i den store 2. behandslingslinje-indikation, hvor omsætningen per patient per måned nok er lidt mindre, men til gengæld varer behandlingen 4 gange så lang tid. Vi tror, at selskabet i 2021 vil få svært ved at nå meget over $100 mio., men det vil kunne indikere en salgsværdi af selskabet på omkring $1,2-1,5 mia., hvilket er 100-200% over dagskursen.

Endnu et porteføljeselskab, Kadmon Holdings, fik en godkendelse i hus, idet Rezurock (en behandling til stamcelle-transfusion) blev godkendt af FDA i juli. Det er det 3. lægemiddel, der er godkendt i år blandt fondens selskaber.

2. kvartal må samlet set vurderes som et rigtigt ringe kvartal for biotek, hvor kombinationen af medicinpris-reform og covid-19 nedlukning i USA, har givet de værst tænkelige forhold for små kommercielle biotekselskaber. Der er nu med vaccineudrulningens genoptagelse flere tegn på, at personlige “salgsmøder” igen bliver hyppigere på hospitale og klinikker. Det er et godt tegn.

Ventetiden inden data-readouts og M&A

Efter M&A-aktiviteten har ligget stille det meste af 2021, så kom der lidt gang i opkøbene sidste uge, hvor både Bayer og Sanofi var aktive med store opkøb på henholdsvis $1,5 mia. og $3,2 mia. Det meget succesfulde vaccineselskab Moderna har også meldt sig på banen som potentiel opkøber, måske yderligere indenfor feltet RNAi, hvor vi har et selskab.

Vi har 30 kvalitetsselskaber med i M&A opløbet. Et af dem, BeyondSpring, lagde primo august for med gode resultater i et af deres forsøg (fase 3 indenfor lungekræft) og steg mere end 200%. Vi solgte 60% af vores position, og beholder resten frem til mulig godkendelse i slutningen af året. BeyondSpring er et typeeksempel på, at der kan være meget stille omkring et selskab gennem lang tid, hvorefter en datanyhed (eller et opkøb) kan flerdoble værdien. Sådan en event ser vi principielt som en mulighed for alle porteføljeselskaber, men ventetiden mellem den slags nyheder kan være lang. Historisk har vi haft 5 opkøb i porteføljen, hvoraf de to seneste fandt sted i maj måned sidste år.

I den lange, stille periode begynder investorerne at blive utålmodige og kursen vil oftest have en sivende tendens. I den periode er det svært og til tider knapt så sjovt at være biotek-investor, men her gælder det om at have tålmodighed og øjnene rettet mod det forventede newsflow. Omvendt sker det også, at en aktie stiger på forventningens glæde op til data, og så er det lige pludselig den modsatte situation, hvor risk/reward ikke falder ud til investors fordel og et salg inden data begynder at se attraktivt ud.

Exelixis, strategien og fremtiden

Vi vil gerne slutte af med at fremhæve Exelixis, som har været inspiration for fondens investeringsfilosofi. De fik ved årets begyndelse en ny godkendelse af Cabozantinib i kombination med Nivolumab (Opdivo) i nyrekræft. Efter 6 måneder har de taget 28% af markedet, og omsætningen nåede hele $380 mio. i 2. kvartal, hvilket var en pæn overraskelse. De opjusterede samtidigt til et forventet salg på $1,3-1,4 mia. for 2021. Da behandlingen er 15-18 måneder lang, så har Exelixis kun set begyndelsen på et stærkt stigende salg, og vi har øget i selskabet, som vi vurderer vil få et stærkt momentum over de næste kvartaler.

Historien siger også noget om hvor lang tid, det kan tage for alvor at slå igennem, når man kommercialiserer på egen hånd. Det er 5 år siden at selskabet fik sin første godkendelse til Cabozantinib, og kursen skød relativt hurtigt op fra $4 til $26. Selskabet er idag overskudsgivende og handles til kurs 17, mens man har $1,6 mia. i kontanter. Med en markedsværdi på $5 mia. er det et af de billigste biopharma-selskaber, specielt i lyset af det stærkt stigende salg.

Et andet af vores selskaber, LaJolla Pharmaceuticals, fik vendt et minus i deres kvartalsregnskaber til et historisk plus og er nu overskudsgivende efter solid vækst fra begge deres lægemidler (Giaprezza og det nyligt tilkøbte Xerava).

Den langsigtede investeringstese i fonden følger biotekselskaberne til deres første lægemidler, til deres salgsvækst og endeligt deres destination som profitabelt biopharma selskab, hvis de ikke bliver overtaget forinden. Med 3 lægemidler godkendt i år og 2 selskaber, der nu er overskudsgivende, 2-3 selskaber der er på vej til at blive det i 2022, så er den rejse igang, selvom vi må konstatere, at hverken juli måned eller året som helhed indtil videre har præmieret den operationelle udvikling i selskaberne.

Vi har i august så småt set volumen i markedet vende tilbage og med stigende kurser til følge for de selskaber, som leverer de lovede resultater. Vi har været på købersiden i slutningen af juli, hvor kurserne fandt et bundniveau. De tilkøb gør vi aktivt klar til at sælge løbende i august måned og fremadrettet.

Vi ser et marked, som er særligt nervøs overfor de mindre kommercielle selskaber, hvorfor vores overvægt her i 2021 ikke har gavnet afkastet. Igennem 2021 har vi øget i de fleste af disse selskaber, i takt med at deres markedsværdi er gået ned, også selvom deres salg er gået frem under vanskelige forhold. Vi vil nu se 3. kvartal an og kigge efter flere positioner i selskaber med lovende datareadouts i sidste halvdel af 2021.

Ønsker du at investere i Breakthrough Biotech A/S?

Assets under management
66M

kurs ultimo
136,65

Fordeling

Kontant

Aktier

Udviklingsstadie

Late Stage Biotek selskaber

Kommercielle Biotek selskaber

Sygdomsområde

Cancer

Sjældne Sygdomme

Infektionssygdomme

Andre sygdomme

Vi er nu børsnoteret med første handelsdag 18. oktober

Månedsrapport juli 2021