Månedsrapport juli

Månedsrapport Juli 2022

Afkastet for fonden i juli blev 14,8% til kurs 121,81

Hvad skete der i juli?

XBI steg i juli 10% primært drevet af et generelt rebound på aktiemarkedet. De store pharmaselskabers regnskaber var præget af solid indtjening i alle sektorer, og meldinger om at patient-situationen mange steder er tilbage på pre-pandemic niveauer. Det største problem for de kommercielle amerikanske selskaber med globalt salg er den stigende dollar, som presser toplinjens udvikling i absolutte termer. Valutapresset ændrer dog ikke på, at den underliggende salgsvækst er solid.

Selvom inflationen stadig er høj – også højere end markedkonsensus – så indvarslede det som ventet en bund for biotekaktierne, hvor der yderligere er rygter om flere opkøb og flere pipeline deals.

Vores outperformance i juli skyldes, at et af vores porteføljeselskaber, La Jolla Pharmaceuticals, blev overtaget til en præmie på 86%. Da selskabet var et af vores top 10 holdings, så blev nettoeffekten på porteføljen omkring 4%. La Jolla har det godkendte lægemiddel Giaprezza, som var inde i en moderat stigende salgskurve. Vi har solgt vores position i La Jolla, hvilket skabte likviditet til en række nye køb. La Jolla er i øvrigt et selskab, der har været i fonden siden starten, og dermed repræsenterer den strategiske tålmodighed vi har i fonden med den langsigtede udvikling i selskaberne og deres kommercialisering  af lægemidlet. Det er også værd at fremhæve, at La Jolla i vores ejertid har gennemgået den afgørende transformation fra underskudsgivende udviklingsselskab til profitabelt kommercielt selskab. Det er den 8. takeover i fonden siden maj 2019.

I sidste månedsrapport nævnte vi vor øgede eksponering i crispr-selskaber. Efter en gevinst på 100% på blot en måned har vi lukket vor position i Beam igen. Istedet har vi øget i Caribou, et andet crispr selskab og i Sage Therapeutics.

Generelt vil vi være mere aktive henover denne periode, hvor bunden er nået, og selskaberne stiger på både data og salgstal. Det er en opmuntrende tendens, som er væsensforskellig fra 2021. Langt de fleste amerikanske biotekselskaber er fortsat historisk billige og handles til under hvad man ser på det private venture marked. Det er således fortsat op mod 25%, som handles til under deres kassebeholdning.

Opkøbsrygter kombineret med nye overtagelser vil drive markedet fremad, og historien viser, at markedet kan gå meget op efter en lang drawdown. Derfor vil vi bestræbe os på at være fuldt investeret, samtidig med at vi opportunistisk tager gevinst i selskaber for at sætte dem i spil i andre.

I august ser det ud som om, at markedet efter 1,5 (lange) år begynder at præmiere de selskaber, der har lægemidler på markedet, som pharmaselskaberne er interesseret i at købe op. Det er samtidigt vores ekspertise og fokusområde i fonden. Fonden ligger idag eksponeret 67% mod kommerciel biotek, hvilket er en tilfredsstillende andel, men vi er fortsat på udkig efter selskaber med $100-200 mio. omsætning i årligt salg, der ligger godt til overtagelser af big pharma, som nu er parat til at lave både store og små handler.

I denne uge har vi allerede set flere handler, hvor bl.a. Amgen, Roche og Gilead har været på opkøb. På rygteplan er der andre handler under opsejling og det styrker markedet og aktiekurserne. Opkøbene handler helt grundlæggende for de store pharmaselskaber om at sikre eller booste fornyelsen i produktporteføljen, således at man kan modstå de kommende 10 års store patentudløb på lægemidler, der samlet set sælger for op mod 200 mia. USD om året.

I den forbindelse er “pipeline freshness” et begreb, der viser hvor de forskellige pharmaselskaber er i arbejdet med at forny produktporteføljen. Analysehuset Evaluate Pharma har lavet en oversigt over, hvor stor en andel af de store pharmaselskabernes omsætning, der kommer fra lægemidler, der er over 10 år gamle. Vi har suppleret deres oversigt med selskabernes aktuelle P/E-tal og udbytteprocent. Det er ofte at kryds af forskellige datasæt stiller interessante spørgsmål og giver indsigt i hvilke selskaber, der er dyre og billige.

I vores fond bruger vi big pharma aktier, som en erstatning for kontanter og prioriterer udbytte og lavt p/e. Derfor har vi f.eks. ufriske AbbVie og Bristol-Myers i porteføljen. Det er også en sund forventning, at dem der ligger med den mindst friske pipeline vil være mest aktive på opkøbssiden de næste år. Roche indgik eksempelvis blot i indeværende uge aftaler med 2 selskaber, herunder et af vores, ligesom Amgen som nævnt ovenfor også var på banen med et opkøb til $3,7 mia.

Forventningen til opkøb er det samme for Bristol-Myers, men de har i første omgang valgt at bruge $5 mia. på aktietilbagekøb. Novo Nordisk tog i øvrigt et stort skridt op i “fremtidig freshness” ved at købe et af vores porteføljeselskaber, Dicerna, som er tiltænkt en rolle som udvikler af lægemidler, der skal forny og styrke produktporteføljen i sidste halvdel af dette årti.

I både 2021 og 2022 har antallet af opkøb været under gennemsnittet, men efterhånden som corona er aftaget og værdiansættelserne banket i bund, er det vores forventning, at vi vil se mange opkøb de næste 6 måneder.

Opkøb er en central del af økosystemet mellem biotek og pharma som på denne måde kan supplere den eksisterende portefølje og drage nytte af salgsorganisationer og markedspositioner.

I skrivende stund har mange af vores selskaber aflagt regnskab i august, bortset fra Exelixis og få andre. Den stærke performance i porteføljen er fortsat og afkastet er nu positivt for året, mens XBI indekset har tabt 20%. Det placerer fonden blandt de bedste.

Vi forventer markant øget opkøbsinteresse i de kommende måneder – og venter 1-2 nye opkøb i vores portefølje.

Assets under management
58M

kurs ultimo
121,81

Fordeling

Kontant

Aktier

Udviklingsstadie

Late Stage Biotek selskaber

Kommercielle Biotek selskaber

Big Pharma

Sygdomsområde

Cancer

Sjældne Sygdomme

Infektionssygdomme

Andre sygdomme

Vi er nu børsnoteret med første handelsdag 18. oktober

Månedsrapport juli