Månedsrapport November

Månedsrapport November 2021

Afkastet for fonden i November blev – 2,9% til kurs 134,15

Hvad skete der i November?

November var endnu en svær måned generelt for biotekaktierne. Det brede amerikanske biotech-indeks XBI faldt 6,75%, og er en god  temperaturmåler for den aktuelle situation i bioteksektoren, hvor Omikron-udbruddet gav en negativ afslutning på november måned – også for de finansielle markeder som helhed. Biotek var gået op i november måned indtil omikron kom på banen, primært båret af at demokraternes forslag til medicinprisreform led tilbageslag.

Den vigtigste positive nyhed for Fondens portefølje i november var købstilbuddet på Dicerna fra danske Novo Nordisk på 3,3 mia. USD. Dicerna er et selskab vi har haft et pænt stykke tid i porteføljen med baggrund i en stærk forskningsplatform valideret af stærke partnerskaber (med bl.a. Novo og Roche), en solid finansiel position og en næsten cash flow neutral drift. Novos købstilbud på 38,25 USD/aktie svarede til en præmie på 79,7% i forhold til kursen dagen før tilbuddets offentliggørelse. Vi kan af SEC-filings se, at processen fra Novos første henvendelse og frem til den færdige aftale kun har taget omkring 1,5 måned, hvilket er hurtigt og vidner om en transaktionsparathed hos bøde køber og sælger. Dicerna er det 7. selskab i porteføljen, der bliver overtaget i Fondens 2,5 årige levetid, og kurspræmien ligger indenfor det vi historisk har set. Novos tilbud er endnu en indikation af, at opkøbslysten er tilbage i sektoren, og at de pæne kursfald tiltrækker købere. De store pharmaselskaber har mange likvider og billige finansieringsmuligheder, mens biotech-selskaber pt. ser ud til at være modne for opkøbstilbud.

Alle vores selskaber aflagde regnskab i løbet af november og rent operationelt er der fremskridt og vækst i salget hos selskaberne. Det samlede salg for vores selskaber landede på 580 mio. USD. Det modsvarer en årlig vækst på 74%, hvilket i lyset af corona-nedlukninger regionalt i USA er fuldt ud godkendt. Så de vedvarende kursfald i Fondens portefølje er ikke møntet på den operationelle udvikling i selskaberne, men politiske bekymringer om prisreform. Vores selskaber handles nu til gennemsnitligt 2,2x deres kassebeholdning og hele 6 selskaber handler til en markedsværdi lavere end deres kassebeholdning. De 2,2x er historisk lavt og faktisk marginalt under niveauet i marts 2020.

På det politiske område bød november ikke på væsentligt nyt fra USA i forhold til ønskerne om en prisreform. Præsident Bidens udspil kunne ikke opnå opbakning hos demokraterne selv, og det blev derfor taget ud af den store infrastrukturpakke ”Build Back Better”, der skal sparke den amerikanske økonomi i gang og skabe jobs. I de seneste reviderede udspil til en prisreform, har vi ikke set nogle konkrete tiltag der vil ramme det typiske selskab i Fondens portefølje, da fokus er på de største lægemidler, der oftest dækker folkesygdomme, og at et kompromis omkring, hvilke  lægemidler der skal prisforhandles om, ser ud til at lande mellem 5 og 10 lægemidler årligt. Disse tages fra top 125 listen over de bedst sælgende lægemidler.

Som det bl.a. har været nævnt i Medwatch har vi tilføjet danske IO Biotech til porteføljen efter selskabets børsnotering i starten af november. Vi har først købt efter børsnoteringen, hvor kursen i løbet af få uger blev halveret til trods for mindre støtteopkøb fra de store aktionærer LundbeckFonden og Novo Fonden. IO Biotech har BTD og beskæftiger sig indenfor immun-onkologi-området og fokuserer på en kombinationsbehandling med verdens bedst sælgende cancerlægemiddel Keytruda.

Vi tilføjede 2 andre nye selskaber til porteføljen i november. Begge på det kommercielle stadie.

Vi slutter af med en opmuntrende historisk oversigt over udviklingen i XBI, der viser, at biotek-året har været historisk dårligt, men altid historisk er blevet efterfulgt af en endnu stærkere positiv modreaktion året efter.

Assets under management
61M

kurs ultimo
134,15

Fordeling

Kontant

Aktier

Udviklingsstadie

Late Stage Biotek selskaber

Kommercielle Biotek selskaber

Sygdomsområde

Cancer

Sjældne Sygdomme

Infektionssygdomme

Andre sygdomme

Månedsrapport November